Veilig gegevens ‘tanken’ via glasvezel

Veilig gegevens ‘tanken’ via glasvezel

Tankstations zijn onmisbaar in onze samenleving. Als de auto brandstof nodig heeft, is het prettig om snel te kunnen bijvullen. Demarol Retail Nederland BV exploiteert over het hele land zo'n vierhonderd tankstations onder de merknamen Gulf en TinQ. Facturatie en prijsbeleid worden centraal geregeld vanuit het hoofdkantoor in Harderwijk. Veiligheid is essentieel bij de digitale transactieverwerking, daarom koos Demarol voor glasvezel.

De soms dagelijks wisselende brandstofprijzen vertonen een kleine gelijkenis met de beurs: beslissingen van de ene partij hebben effect op de andere. Demarol houdt de ontwikkelingen van de olieprijs en grote concurrenten scherp in de gaten en bepaalt naar eigen ervaring en inzicht de prijzen voor Gulf en TinQ. Ook de categorie franchisenemers binnen Gulf hanteert de uniforme tarieven van Demarol voor benzine, diesel en LPG. Hun ‘vrijheid' zit vooral in de producten die ze in de shop verkopen. De tankstations van TinQ zijn onbemand, tanken kan daar alleen met een tank- of pinpas.

Bescherming data
Dagelijks worden heel wat liters getankt bij Gulf en TinQ. De transactiegegevens worden 's nachts ‘opgehaald' door de server in hoofdkantoor Harderwijk. De volgende dag wordt deze data verwerkt en starten vervolgprocessen, zoals facturatie, accijnsregistratie en het maken van managementsrapportages. "Bescherming van transactiegegevens is essentieel", stelt Henk van Beekhuizen, manager operations bij Demarol. "Voorheen werkten we via verschillende ADSL- en ISDN-lijnen en die hadden allemaal eigen beveiliging nodig. Met glasvezel is de beveiliging een stuk eenvoudiger en overzichtelijker geworden, omdat alle tankstations zijn aangesloten op één Virtual Private Network (VPN)."

Snel detecteren
Naast veiligheid waren ook de snelheid, prijs en grenzeloze uitbreidingsmogelijkheden argumenten om over te stappen op glasvezel. "Ons systeem krijgt 's nachts een grote hoeveelheid data te verstouwen", vertelt Van Beekhuizen. "Voorheen liep die uitwisseling wel eens vast, maar sinds we via glasvezel werken is daar geen sprake meer van. De verwerking verloopt eenvoudiger, sneller en beter. Die betrouwbaarheid is veel waard. Dat geldt ook voor onze camerabeveiliging en de digitale monitoringtool waarmee we via de VPN verbinding storingen bij tankstations kunnen detecteren. Zodra zich een probleem voordoet met een betaalautomaat, afleverzuil of elektra komt onze technische dienst in actie. Concluderend is glasvezel simpelweg een instrument dat hoort bij moderne bedrijfsvoering."

« Terug naar het overzicht

GERELATEERD