10 Tips voor veiliger wachtwoorden

10 Tips voor veiliger wachtwoorden

De adviseurs van Breedband in Bedrijf kunnen u alles vertellen over hoe u de digitale veiligheid van uw organisatie verbetert. We hebben er zelfs een speciale Security Scan voor. Maar informatieveiligheid omvat meer dan enkel techniek en processen. Het gebruik van goede passwords op de werkplek vormt de eerste verdediging tegen nieuwsgierige ogen van buitenaf.

Tip 1

Deel nooit je password met anderen. Vertel het ook niet aan je collega, zelfs al is hij of zij je beste vriend. Een vriend kan al dan niet per ongeluk je wachtwoord aan anderen doorgeven. Of, als de goede collegiale relatie onverhoopt tot een einde komt, er bewust misbruik van maken.

Tip 2

Gebruik meer dan één password. Anders is het mogelijk dat zodra iemand je wachtwoord voor één systeem, website of applicatie weet, hij ook op je andere accounts kan inbreken.

Tip 3

Maak een wachtwoord wat je zelf eenvoudig kunt onthouden maar dat anderen moeilijk kunnen raden. Dit kan een korte zin zijn zoals bijvoorbeeld “ik ben in 1988 als student aan de Universiteit van Amsterdam begonnen” of de beginletters hiervan “ibi1988asadUvAb.”

Gebruik hoofdletters, cijfers en symbolen voor een veilig wachtwoord

Tip 4

Maak passwords met een lengte van minimaal 8 karakters. Hoe langer, hoe beter. Lange wachtwoorden zijn moeilijker te kraken dan korte.

Tip 5

Gebruik cijfers, hoofdletters en symbolen. Gebruik bijvoorbeeld $ in plaats van een s, een 1 in plaats van i, een 3 in plaats van e en @ in plaats van een a. Houd het wachtwoord daarbij moeilijk want @@pj3 is géén goed wachtwoord. Maar in het voorbeeld van tip 3 levert dit een bijzonder moeilijk te kraken “1b11988@$@dUvAb” op.

Tip 6

Haal géén passwords uit een woordenboek. Cybercriminelen gebruiken software waarin complete woordenboeken zijn opgenomen om geautomatiseerd aanvallen op toegangscodes van systemen uit te voeren.

Bewaar je wachtwoord niet op een zichtbare plek

Tip 7

Bewaar je wachtwoord nooit op een zichtbare plek. Dat klinkt weliswaar als vanzelfsprekend maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen nog altijd hun password(s) op een Post-It aan hun beeldscherm hebben hangen. Is het werkelijk noodzakelijk om je wachtwoord op te schrijven, bewaar het briefje dan ergens waar niemand het kan vinden.

Tip 8

Gebruik een Wachtwoord Manager. Programma’s of beveiligde websites zoals Roboform (voor Windows) of Lastpass (voor Windows en Mac) helpen je om verschillende sterkte wachtwoorden voor al je toepassingen te maken, waarbij je maar één password hoeft te onthouden voor het programma of de website waar al je wachtwoorden worden bewaard.

Gebruik ook een wachtwoord op je smartphone

Tip 9

Wees op je hoede voor ‘phishing’ aanvallen. Klik niet zomaar op iedere hyperlink in een e-mail die je vraagt om in te loggen, je wachtwoord te wijzigen of die anderszins om persoonlijke informatie vraagt. Vertrouw je het niet? Tik dan zelf de URL van de betreffende website in je browser zodat je weet dat je niet naar een door een hacker gemaakte kopie van de website gaat.

Tip 10

Gebruik een wachtwoord of vingerafdrukscanner op je smartphone. Mobiele telefoons worden tegenwoordig voor veel meer gebruikt dan alleen maar bellen en sms-en. Om (zakelijke) e-mails en andere bedrijfstoepassingen veiliger te maken moet een telefoon net zo goed beveiligd worden als de laptop of desktop op kantoor.

Wissel regelmatig van wachtwoord

Klik hier voor een kort filmpje (Engelstalig) over deze en andere tips voor betere wachtwoorden.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD