Digitale piraten gijzelen film voor losgeld

Digitale piraten gijzelen film voor losgeld

De nieuwe digitale samenleving creëert ook zijn nieuwe digitale criminaliteit. Criminele hackers zeggen een kopie van de nieuwe Pirates Of The Carribean in handen te hebben. Het vijfde deel van de filmreeks met Johnny Depp in de hoofdrol komt op 26 mei wereldwijd uit in de bioscopen. De cyberpiraten dreigen de film te lekken als studio Disney niet betaalt.

De CEO van Disney, Bob Iger, heeft zijn werknemers ingelicht over de hack. Daarbij noemde hij de naam van de film niet, maar Deadline zegt bevestiging te hebben dat het gaat om Dead Men Tell No Tales. Disney zou weigeren te betalen en samenwerken met de FBI om de hackers op te sporen. Die dreigen de film stukje bij beetje online te zetten, naarmate de dagen waarop de filmstudio niet betaalt verstrijken. Hoeveel zij eisen is niet bekend.

De chantage van de filmstudio komt enkele weken nadat hackers die het nieuwe seizoen van Orange Is The New Black in handen hadden geld eisten van Netflix. Ook de streamingservice weigerde te betalen, waarop de serie inderdaad werd gelekt.

Cybercriminaliteit treft overigens niet alleen grote bedrijven zoals studio Disney en Netflix. Afgelopen vrijdag werden wereldwijd computers met behulp van ransomware gegijzeld door cybercriminelen. In honderdvijftig landen werden zeker tweehonderdduizend bedrijven en personen getroffen.

Wilt u geen risico nemen met de digitale veiligheid van uw organisatie? Dan verzorgt Breedband in Bedrijf graag een Security Scan van uw ICT-omgeving. Klik hier voor meer informatie.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD