E-mail ziekenhuisarts gehackt na phishing

E-mail ziekenhuisarts gehackt na phishing

Het e-mailaccount van een arts van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is vorige maand gehackt. Het ziekenhuis sluit niet uit dat de hacker patiëntgegevens heeft ingezien, maar acht de kans hierop klein. Het account werd gehackt nadat de arts een phishingmail had geopend. Zodra het ziekenhuis doorhad dat het om phishing ging, werd de computer vergrendeld.

Datalek

De betrokken patiënten zijn geïnformeerd door het ziekenhuis. Sommige van de mails bevatten patiëntgegevens zoals naam en patiëntennummer, in een enkel geval stond de diagnose en het behandelplan er in. Van de hack en het hierdoor ontstane datalek is aangifte gedaan bij de politie en een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Spam

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft geen aanleiding om te denken dat de hacker uit was op patiëntgegevens. De hacker leek uitsluitend geïnteresseerd in het gebruiken van het account voor het versturen van spam, stelt het ziekenhuis na onderzoek.

Breedband in Bedrijf adviseert zorg- en andere organisaties over security en privacy, ook in het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD