Een op de vijf met onveilige smartphone op bedrijfsnetwerk

Een op de vijf met onveilige smartphone op bedrijfsnetwerk

Twintig procent van de Nederlanders die privé met een mobieltje inloggen op het bedrijfsnetwerk doet dit zonder enige vorm van beveiliging op zijn toestel. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Vanuit de trend waarin personeel zelf mobiele apparatuur naar het werk meebrengt – ‘Bring Your Own Device’ of kortweg BYOD – betekent dit een toenemende uitdaging voor security van de ICT omgeving.

Malware en ransomware

Voor werkgevers brengt het onbeveiligd inloggen door werknemers twee grote gevaren met zich mee. Zo kan er malware worden binnengehaald tijdens het gebruik van het bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen reeds besmette toestellen zowel het netwerk als andere aangesloten apparaten verder besmetten met onder meer virussen of ransomware.

Alleen wachtwoord niet voldoende

Steeds meer smartphones worden uitgerust met zogeheten biometrische beveiliging, zoals vingerafdruk- of gezichtsherkenning. Bijna twee derde van alle vorig jaar verscheepte smartphones was uitgerust met een dergelijke sensor. Het gebruik van een wachtwoord en/of een vingerafdruksensor betekent echter niet dat het toestel daarmee ook beveiligd is tegen malware.

Security ook mensenwerk

Eerder onderzoek van Telecompaper wees uit dat een jaar geleden nog niet de helft van de Nederlanders beveiligingssoftware op de smartphone had staan. Bij een volledig security beleid wordt goed gekeken naar de samenhang tussen mens, techniek en proces. De Security Scan van Breedband in Bedrijf brengt de beveiligingsrisico’s voor u in beeld.
« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD