Groen slotje geen garantie voor veilige website

Groen slotje geen garantie voor veilige website

Steeds meer websites zoals bijvoorbeeld ook die van Breedband in Bedrijf laten met een groen slotje en https:// in de adresbalk zien dat u er veilig mee kunt communiceren. Toch is het groene icoontje geen garantie dat de website ook echt veilig is, concludeert de NOS uit eigen onderzoek.

SSL certificaat

Websites met een groen slotje hebben een zogeheten SSL certificaat. Dit staat voor 'secure sockets layer' en betekent dat er een beveiligde laag wordt geplaatst tussen de server waarop de website draait en de browser waarmee de website wordt bezocht. SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol voor een beveiligde uitwisseling van gegevens.

Predicaat ‘veilig’

Toch is het groene icoontje geen garantie dat de website ook echt veilig is, meldt de NOS nu. Criminelen kunnen namelijk ook gebruik maken van een SSL certificaat. De NOS onderzocht duizenden websites die op zwarte lijsten staan. Meer dan 4.300 hadden desalniettemin het predicaat 'veilig', omdat ze het benodigde SSL certificaat hadden.

Technisch veilig

Een SSL certificaat is voor iedereen te koop, maar betekent vooraldat de technische staat van de website veilig is en zegt niets over hoe betrouwbaar en veilig de inhoud is. Zoals de NOS het uitlegt: 'veilig' slaat alleen op de beveiliging van de verbinding. Veiligheidsexperts stellen dat steeds meer malafide websites er misbruik van maken om zich voor te doen als betrouwbaar.

SSL en AVG of GDPR

Als organisatie neemt u informatieveiligheid uiteraard serieus. Mogelijk hebt u uw website ook al voorzien van een SSL certificaat en hebt u in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) maatregelen genomen om informatieveiligheid en privacy te borgen. Breedband in Bedrijf is u daarbij graag van dienst met raad en daad.

Meer over het onderzoek leest u op de website van de NOS.
« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD