Hacken met humor

Hacken met humor

Begin deze maand werd de computerwereld opgeschrikt door het nieuws dat beveiligingsonderzoekers twee ingebakken veiligheidslekken hebben ontdekt in de processoren van Intel, AMD en ARM. Deze chips worden in vrijwel alle apparaten gebruikt en daarmee hebben zo’n beetje alle computers, tablets en smartphones een veiligheidsrisico aan boord.

Meltdown en Spectre

De twee veiligheidslekken met de illustere namen Meltdown en Spectre zouden volgens de onderzoekers nog niet grootschalig zijn misbruikt door hackers. Inmiddels zijn de fabrikanten van hard- en software druk in de weer met het aanbieden van beveiligingspatches om de kans dat dit alsnog gebeurt zo klein mogelijk te maken.

Wachtwoord Facebook

Toeval of niet: afgelopen vrijdag vroeg de Facebook app op mijn telefoon ineens om mijn wachtwoord. Dat leek mij geen goed idee. Om me helemaal veilig te voelen heb ik de app daarom vooralsnog even verwijderd. Dat daarmee het gevaar nog niet geweken was, bleek toen ik de volgende dag onverwacht op mijn vaste privénummer werd gebeld.

Pen en papier

Toen ik de telefoon opnam, kreeg ik een met exotisch accent Engels sprekende heer aan de lijn. Hij belde mij namens Intel in verband met veiligheidsrisico’s in mijn computer. Snel loog ik dat ik geen computer heb, waarop hij prompt doorvroeg naar mijn laptop. Dus grapte ik dat ik ook geen laptop gebruik en alles nog met pen en papier doe. Met een toet-toet-toet werd vervolgens schaamteloos de verbinding verbroken.

Na bellen komt mailen

Maar daarmee was de kous nog niet af. Want maandagochtend ontdekte ik een e-mail die zaterdagavond op een van mijn zakelijke mailadressen was binnengekomen. Met een hulpvaardig “Hoi Chris, Het lijkt erop dat je problemen ondervindt bij het aanmelden bij Facebook” werd ik uitgenodigd om op een knop te klikken en het probleem op te lossen.

Phishing mail van Facebook hacker met humor?

1 Hacker Way, Menlo Park

De naam van de afzender was Facebook. Maar hoe kon deze e-mail dan binnenkomen op een e-mailadres wat ik niet in mijn Facebook account heb geregistreerd? Toen ik het bericht goed doorlas en bij de kleine lettertjes van de afzender was aangekomen, leek de aap uit de mouw te komen: Facebook Inc., Attention: Community Support, 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025.

Phishing mail

Phishing mail van een hacker met humor. Althans, dat dacht ik. Tot ik het adres googelde en vol verbazing ontdekte dat het hoofdkantoor van Facebook daadwerkelijk aan de Hacker Way in Menlo Park is gevestigd. What’s in a name, zullen we maar zeggen. Maar met het opnieuw installeren van Facebook op mijn telefoon wacht ik voorlopig nog maar even.

Chris Jellema, Manager Marketing en Communicatie

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD