Hackers kunnen stroomnet platleggen

Hackers kunnen stroomnet platleggen

Het is over een paar jaar niet meer zeker dat we altijd elektriciteit hebben. De systemen voor onze energievoorziening worden steeds complexer. Dat maakt ze slimmer en efficiënter, maar ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Daarmee groeit het gevaar van uitval. En ook zonder zo'n aanval kan een klein probleem grote gevolgen hebben. Een omvangrijke stroomstoring kan zelfs de samenleving ontwrichten. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Recht op privacy

In het signalenrapport ‘Mobiliteit en elektriciteit in het digitale tijdperk’ maakt het planbureau inzichtelijk dat door de toenemende digitalisering in het domein van de infrastructuur publieke waarden als toegankelijkheid, transparantie en voorzieningszekerheid in de knel kunnen komen. Maar ook het recht op privacy van burgers kan in de nieuwe digitale samenleving op de tocht komen te staan. Het PBL roept op tot meer overheidsregie op dit vlak.

Nieuwe spelregels

Steeds meer bedrijven verzamelen steeds meer gegevens van steeds meer mensen. Overheden maken daar wel regels voor, zoals de MeldplichtDatalekken of de Algemene verordening privacybescherming (AVG), maar lopen daarbij vaak achter de feiten aan. De overheid moet daarom meer ICT-kennis in huis krijgen om nieuwe spelregels voor slimme systemen vast te stellen en die ook te bewaken, om zo de kernwaarden in onze samenleving te beschermen.

Niet dichttimmeren

Het planbureau wil dat politiek en samenleving nadenken over "wat we echt belangrijk vinden", zoals "privacy, toegankelijkheid, bereikbaarheid, rechtszekerheid". De overheid kan de ontwikkelingen stimuleren en afremmen als dat nodig is. Toch is het niet goed om alles dicht te timmeren, benadrukken de onderzoekers, want experimenteren, uitproberen, verbeelding en creativiteit kunnen een samenleving vooruit helpen.

Download het rapport

Signalenrapport Mobiliteit en elektriciteit in het digitale tijdperk (pdf) of kijk op de website van het Planbureau voor de Leefomgeving voor meer informatie.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD