Internetapparaten kwetsbaar voor cyberaanvallen

Internetapparaten kwetsbaar voor cyberaanvallen

Met steeds meer apparaten die aangesloten zijn op internet waarschuwen beveiligingsexperts voor een toename van cyberaanvallen door zogeheten botnets. Dit zijn softwarerobots die misbruik maken van de veelal zwakke beveiliging van apparaten zoals wifi-routers en internetcamera’s. En van de slimme thermostaat die het huis warm houdt tot de koelkast die automatisch de boodschappen bijhoudt: met de opmars van Internet of Things (IoT) neemt het aantal kwetsbare apparaten alleen maar toe.

Internet of Things

In 2017 waren er ongeveer 8,4 miljard IoT-apparaten actief. In 2020 zijn naar schatting 20 miljard apparaten op internet aangesloten. Beveiligingsexperts waarschuwen nu voor de keerzijde van de slimme technologie. De apparaten zijn vaak gemakkelijk te hacken, waarna ze worden misbruikt om grote cyberaanvallen te plegen.

Economische schade

Criminelen gebruiken botnets onder meer om bedrijven af te persen, door te dreigen met een cyberaanval. In 2016 liet het Mirai-botnet zien welke economische schade gehackte internetgadgets kunnen aanrichten. Een netwerk van een half miljoen gehackte internetcamera’s en wifi-routers zorgde voor een gigantische aanval in de Verenigde Staten. Het botnet legde het internet in het oosten van Amerika plat, waardoor ook internetdiensten als Twitter, Spotify en Netflix uitvielen.

Breedband in Bedrijf adviseert bedrijven en instellingen over security en privacy van hun ICT. Lees meer over informatieveiligheid.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD