Kabinet wil supersnel internet in heel Nederland

Kabinet wil supersnel internet in heel Nederland

Over vijf jaar moeten alle Nederlanders minimaal beschikken over een breedband internetaansluiting van minimaal 100 Mbps, waarbij de meerderheid een supersnelle verbinding moet hebben van 1 Gbps. Ook wordt bij de aankomende veiling van frequenties voor draadloze communicatie een dekkingsplicht opgelegd aan vergunninghouders. Dat staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet vandaag presenteert.

Nederland Digitaal

Zeker 97 procent van de Nederlanders heeft toegang tot snel vast breedband internet, iets wat volgens de overheid inmiddels als basisbehoefte en randvoorwaarde voor een concurrerende economie kan worden gezien nu met Internet of Things (IoT) steeds meer dagelijkse zaken continu verbonden zijn met internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten. “We zijn met onze digitale infrastructuur nu koploper, maar we moeten nu stappen zetten om dat te blijven”, stelt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het plan draagt dan ook bij aan Nederland Digitaal, een ambitie van het kabinet om van Nederland dé digitale koploper van Europa te maken.

Mobiele dekkingsgraad omhoog

Om te zorgen dat Nederland op het gebied van mobiel internet koploper blijft, wil het kabinet dat de dekkingsgraad van iedere gemeente 98 procent is. Het opleggen van een dekkingsverplichting aan vergunninghouders bij de aankomende veiling zou ervoor moeten zorgen dat het beoogde percentage wordt behaald. Veel mobiele operators bieden nu niet op alle plekken in Nederland dekking aan om het simpele feit dat de locaties commercieel gezien niet rendabel zijn. Het kabinet wil daarom bijdragen aan een marktinitiatief om een standaard af te spreken voor indoordekking van draadloze en mobiele openbare communicatienetwerken.

Financiële steun aanleg door gemeente

Naast kennisuitwisseling over onder andere leges en graafdieptes, wordt het gemeenten en provincies door een koepelregeling eenvoudiger gemaakt om zelf financiële ondersteuning voor de aanleg te verlenen. Zij hoeven dan niet zelf een steunregeling aan de Europese Commissie voor te leggen. Het huidige convenant tussen overheden en aanbieders van communicatienetwerken wordt vervangen door de EU-aanbeveling over normen van elektromagnetische velden, een aanbeveling die het kabinet zelfs in de Nederlandse wetgeving wil opnemen. Dit zou bijdragen aan duidelijkheid over lokale randvoorwaarden wat betreft de aanleg van digitale infrastructuur en zowel aanbieders als gemeenten vooraf duidelijkheid geven over de opbouw van een toekomstig 5G-netwerk, inclusief het aantal benodigde antennes.

Download Actieplan Digitale Connectiviteit

Download het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet op dinsdag 3 juli 2018 presenteert (pdf)

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD