Microsoft duikt onder water met cloud

Microsoft duikt onder water met cloud

Op de zeebodem voor de kust van de Schotse Orkney-eilanden staat sinds vorige week een onderwaterdatacenter. Het is daar neergezet door ingenieurs van Microsoft.

Project Natick

Het afzinken van het prototype luidt de tweede fase van Project Natick in. Met het onderzoeksproject bekijkt Microsoft de haalbaarheid en voordelen van een datacenter onder water. Datacenters op het land verbruiken volgens Microsoft gemiddeld 4,8 liter water per kilowattuur (kWh) om koel te blijven. Amerikaanse onderzoekers voorspellen dat datacenters tegen 2025 maar liefst een vijfde van de totale wereldwijde elektriciteitsproductie opeisen.

Datacenter onder water

Het idee van onderwaterdatacenters is logisch. Het zeewater maakt een energievretend en milieubelastend koelingssysteem overbodig. Bovendien zijn honderden miljoenen cloud gebruikers op relatief korte afstand bereikbaar door plaatsing van onderwaterdatacenters vlak voor de kust. Het merendeel van de mensheid woont en werkt namelijk binnen een straal van 200 kilometer van de zee en 40 procent zelfs binnen 100 km.

Levensduur

Microsoft werkt al enkele jaren aan dit project, met als doel om op termijn supersnelle clouddiensten te leveren. Tijdens de experimentele fase leert het projectteam hoe je zulke datacenters het beste kunt bouwen, runnen en beheren. In tegenstelling tot het eerste prototype, draait dit nieuwe exemplaar volledig op lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. Microsoft is hoopvol dat het datacenter vijf jaar zonder interventie onder water kan blijven functioneren. Het uiteindelijke doel is een datacenter met een levensduur van 20 jaar.

Video onderwaterdatacenter

Microsoft heeft een filmpje online gedeeld waarin het hoe en wat van het zelfvoorzienende datacenter onder water wordt uitgelegd.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD