Nieuwe cryptomunt SpriteCoin blijkt ransomware

Nieuwe cryptomunt SpriteCoin blijkt ransomware

Bij cryptovaluta zullen veel mensen in de eerste plaats aan Bitcoin of Ethereum denken. Maar wie actief is met cryptogeld weet dat er veel meer cryptomunten zijn zoals bijvoorbeeld Cardano, Litecoin en Monero. Het lijkt inmiddels alsof er bijna elke dag weer een nieuwe munt bij komt. Criminelen spelen hierop in en proberen gebruikers te bestelen met een als nieuwe cryptomunt vermomde ransomware.

SpriteCoin

Deze munt met de naam SpriteCoin zou volgens de criminelen een winstgevende altcoin zijn. Gebruikers hoeven slechts de offline wallet te downloaden en een adres te genereren. Deze software doet echter geen van deze dingen, maar versleutelt alle belangrijke bestanden terwijl het doet alsof het de blockchain binnenhaalt.

Malware

Als alle belangrijke bestanden zijn versleuteld, krijgt de gebruiker een melding waarin wordt versteld dat alle bestanden zijn versleuteld en dat er 0,3 Monero betaald moet worden. Dat komt neer op ongeveer 90 euro. Na betaling krijgen gebruikers wel hun bestanden terug, maar installeert de nep-wallet nieuwe malware die certificaten en afbeeldingen steelt en daarnaast de webcam inschakelt om het slachtoffer te bespioneren.

Overzicht cryptomunten

Op de foto bij dit artikel wordt de cryptomunt Bitcoin verbeeld. De eerste transactie met deze cryptovaluta vond plaats op 3 januari 2009. Vanaf die dag hebben inmiddels al ongeveer 300 miljoen Bitcoin transacties plaatsgevonden. Een overzicht van de meest populaire cryptocurrencies en realtime koers informatie vindt u hier.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD