Privacycheck: is uw organisatie beschermd tegen een datalek?

Privacycheck: is uw organisatie beschermd tegen een datalek?

Sinds 1 januari zijn organisaties verplicht melding te doen wanneer er een datalek heeft plaats gevonden. Dit is de Meldplicht Datalekken. Een voorbeeld van een datalek is een hack waarbij persoonsgegevens worden gestolen, maar ook bijvoorbeeld wanneer één van uw medewerkers een usb-stick met klantgegevens verliest of wanneer er een lek is in uw online administratiesysteem.Ook brancheorganisaties waarschuwen erover aan hun leden, zoals de VO-Raad, NVZ Ziekenhuizen en IBD Gemeenten. Hoe beschermt uw organisatie zich tegen het verlies van persoonsgegevens?

Een datalek is altijd onprettig en levert vaak een flinke imagoschade op. Daarnaast kunnen betrokkenen u ook aansprakelijk stellen en claims bij u indienen, oplopend tot 810.000 euro. Wanneer zich zo'n incident voordoet is het belangrijk dat u meteen een melding doet bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Daarnaast bestaat de kans dat u aan alle gedupeerde personen een melding moet doen van het datalek. Ook dient u een overzicht bij te houden van al uw beveiligingsproblemen.

Risicoanalyse

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoe beschermt uw organisatie zich tegen een datalek? Met welke persoonsgegevens heeft uw organisatie te maken en hoe zijn deze beveiligd? Laat ons u helpen! Een goede inventarisatie en risicoanalyse is nodig om te bekijken waar gevoelige informatie zit opgeslagen. Onze data specialist kan u vervolgens helpen bij de keuze voor een beveiligingsproduct dat goed bij uw bedrijf past én overzichtelijke en begrijpelijke rapportages geeft.

Onze consultants helpen u graag verder. Klik hier voor een overzicht van onze data specialisten. Neem voor meer informatie vandaag nog contact met ons op via 085 – 485 93 83 of stuur een e-mail.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

GERELATEERD